Είναι θέμα καλού γούστου!

Είναι θέμα καλού γούστου!

Ένα προϊόν για το οποίο είμαστε περήφανοι: ένα τυπικό Κρητικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικη, με υπέροχη γεύση και σπουδαία χαρακτηριστικά ποιότητας... διαβάστε περισσότερα::

Πώς να διαλέξετε & πώς να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο

Πώς να διαλέξετε & πώς να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο

Η μεγαλύτερη ποσότητα ελαιόλαδου παράγεται στις μεσογειακές περιοχές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στα καταστήματα μπορεί κανείς να βρει πολλές ποικιλίες... διαβάστε περισσότερα::

Η ποιότητα σε αριθμούς

Μια απλή διαδικασία

Ο ελαιόκαρπος μαζεύεται με τα χέρια και οδηγείται στο πιστοποιημένο και καθαρό ελαιοτριβείο με το οποίο συνεργάζεται σταθερά ο... διαβάστε περισσότερα::

 

Πιστοποιήσεις
Organic Farming - EUROPA ΔΗΩ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

Ερωτήσεις

Μια απλή διαδικασία

Ο ελαιόκαρπος μαζεύεται με τα χέρια και οδηγείται στο πιστοποιημένο και καθαρό ελαιοτριβείο με το οποίο συνεργάζεται σταθερά ο Συνεταιρισμός. Χρησιμοποιείται μια φυγοκεντρική πρέσα δύο φάσεων, χαμηλής θερμοκρασίας για να παραχθεί το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης που απαιτούμε. Ο χυμός της ελιάς σε αυτή τη φάση είναι πλήρης, γεμάτος ακόμα με χλωροφύλλη και άλλα υγρά του καρπού που του δίνουν ένα λαμπερό πράσινο χρώμα, παχύρρευστη υφή και έντονη γεύση.

Αγουρόλαδο, το ...αθώο ελαιόλαδο!

Το ελαιόλαδο αρχίζει να καθαρίζει σύντομα μετά την έκθλιψη αλλά δεν θα είναι έτοιμο πριν από τη νέα χρονιά, περίπου δύο μήνες μετά την εμφιάλωση, όταν η εκρηκτική του γεύση θα έχει γλυκάνει και ωριμάσει σε ένα πιο σταθερό στο χρόνο ελαιόλαδο. Αλλά βέβαια κανείς δεν αγοράζει το νέο ελαιόλαδο του Δεκέμβρη για να το φυλάξει στο ράφι... το αγοράζει για να απολαύσει το λαμπερό του χρώμα και την πλούσια γεύση του με μερικούς απλούς αλλά παραδοσιακούς τρόπους, όπως μια φέτα χωριάτικου ψωμιού, ελαφρά φρυγανισμένη, ραντισμένη με το νέο ελαιόλαδο Biolicreta του Δεκέμβρη και λίγο αλατάκι, είναι η πρώτη δοκιμή και για μας.

Λίγα λόγια περί φρεσκάδας

Το ελαιόλαδο είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που δεν βελτιώνεται με την παλαίωση όπως συμβαίνει με μερικά κρασιά. Συνιστάται να αποθηκεύεται σε δροσερό και σκιερό μέρος και όχι στον πάγκο της κουζίνας, κοντά στις εστίες μαγειρέματος. Για να διατηρήσει το ελαιόλαδο τη γεύση του, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τις διατροφικές και ευεργετικές του δυνατότητες. Οι διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι είναι το πιο εύπεπτο από όλα τα εδώδιμα λίπη: υποβοηθά στην αφομοίωση των βιταμινών Α, D και Κ, περιέχει πολύτιμα οξέα που δεν μπορεί το σώμα μας να παράγει, καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, βοηθά τη χολή, το ήπαρ και τη λειτουργία των εντέρων. Εκτιμάται επίσης για τη μαγειρικές του δυνατότητες και ιδιότητες όπως τη γεύση του, την ευωδιά του και το χρώμα του.

Το κλίμα, το έδαφος, η ποικιλία του δέντρου και ο χρόνος συλλογής του καρπού έχουν μεγάλη σημασία για την ποιότητα και το χαρακτήρα του ελαιόλαδου. Επίσης, μερικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα προέρχονται από ανάμιξη πολλών παραγωγών ενώ άλλα προέρχονται από ένα μόνο κτήμα ή περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τον εξής ορισμό: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την τέλεια γεύση είναι αυτό με την υψηλότερη ποιότητα, διατηρεί τουλάχιστον το 65% των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών, έχει χαμηλή οξύτητα (κάτω από 1%) και δε έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

Αναλυτικότερα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο:

  • Ελαττώνει δραματικά την οξειδωτική διαδικασία που οδηγεί σε ασθένειες του καρδιαγγειακού
  • Διαθέτει τα ελαϊκά οξέα τα οποία περιορίζουν την καρκινογένεση αλληλεπιδρώντας με το ανθρώπινο γονιδίωμα, πράγμα που αποτελεί θεραπευτική πρακτική για τον καρκίνο.
  • Περιέχει μια φυσική αντιφλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται ολεοκανθάλη η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
  • Βοηθά στην προστασία του έλκους και του καρκίνου του στομάχου καταπολεμώντας οκτώ είδη ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, μερικά από τα οποία είναι απρόσβλητα από τα αντιβιοτικά.

Για όλα αυτά αρκεί η κατανάλωση 25-50 γρ. ελαιόλαδου ημερησίως (δύο έως τέσσερις κουταλιές της σούπας).